Nejčastější dotazy

Střevní "chřipka"

Asi mám střevní chřipku. Bolí mě klouby, mám zvýšenou teplotu a silný průjem už tři dny. Potřebovala bych poradit, jakou dietu mám dodržovat a jak dlouho může průjem trvat?

Průjem s teplotou a bolestmi kloubů bude skutečně nejpravděpodobněji virového původu. Mluví se sice laicky o „střevní chřipce“, nicméně onemocnění způsobují jiné viry, než chřipkové. To však nemění nic na tom, že byste měla pít dostatek tekutin, v dietě vyloučit mastná jídla, rovněž mléko nebývá při průjmu dobře snášeno. V dietě kromě suchého pečiva a vařené mrkve může pomoci i vařená rýže, můžete zkusit banán, jablko, postupně třeba libovou šunku, řídkou polévku. V lékárně můžete koupit rozpustné sáčky s diosmektitem, někdy fungují lépe než živočišné uhlí, stejně tak můžete koupit kapsle s lactobacilem a podávat 1 až 2 denně. Teplotu přes 38°C srážejte běžnými antipyretiky (paracetamol, ibuprofen). Stoprocentní rada pro případ prevence neexistuje. Pokud možno se vyhýbejte kontaktu s nemocnými lidmi a dodržujte základní hygienické návyky, zejména mytí rukou.



Jak se připravujete na chřipkovou sezónu 2011/2012?
[2297] [2297]
[1652] [1652]
[1900] [1900]
[2312] [2312]
[2204] [2204]
Nevíte si rady se svým problémem? Zeptejte se lékaře v poradně...
Máte chřipku? Nejste si jistí? Pomocí našeho virtuálního testování se dozvíte více...
 
Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Zelený zákal